Defensie isoleert

In Leopoldsburg starten in juni de isolatiewerken in bijna 300 huurwoningen in het beheer van het Ministerie van Defensie. CDSCA/OCASC stelt, als beheerder van deze woningen, zicht tot doel alle huurwoningen in hun patrimonium te voorzien van dakisolatie tegen 2020. Dit resulteert niet enkel in een beperking van de CO2-uitstoot, maar ook in een besparing op de energiekosten en een beter wooncomfort.
Het project draagt bovendien bij tot de klimaatambities van gemeente Leopoldsburg.

cdsca

Het sociaal dakisolatieproject, een verhoogde premie van de Vlaamse Overheid en netbeheerder Infrax, maakt het project mee mogelijk. Hierbij wordt er een tussenkomst tot maximum 23 euro per m² geplaatste dak-of zoldervloerisolatie voor de verhuurder voorzien.

In het najaar van 2015 ging men van start om systematisch de daken van deze huurwoningen in kaart te brengen en na te gaan of de zoldervloeren dan wel de hellende daken in aanmerking komen voor isoleren. In eerste instantie gaat de CDSCA stapsgewijs de woningen zonder isolatie aanpakken, gevolgd door de daken waarvan de isolatie in slechte staat is.

Om deze hele operatie vlot te doen verlopen heeft de CDSCA beroep gedaan op Stebo vzw als Limburgs promotor voor sociale dakisolatie.

Stebo vzw zorgt voor de technische inbreng, een brede dienstverlening op vlak van informatieoverdracht, advies aan bewoners en begeleiding van opdrachtgever en aannemers.

Niet enkel de mogelijkheden van dakisolatie worden onderzocht, maar de huurders krijgen tevens een huisbezoek op maat, waarbij de woning wordt doorgelicht op vlak van energieverbruik. Bijkomend krijgen de huurders handige tips rond het besparen van energie door aanpassingen in het bewonersgedrag. Een leveranciersvergelijking en informatie over passende energiecontracten maken standaard deel uit van de begeleiding.

 

cdsca3

 

Zowel de Gemeente Leopoldsburg als de CDSCA willen naar de toekomst verdere stappen nemen naar het energiezuinig renoveren van hun woningen.

Dakisolatie is hierbij een eerste prioriteit, waarbij de verhoogde premie erg zinvol is. Bij de recente goedkeuring van het nieuwe energiepremiestelsel door de Vlaamse regering is er toekomstperspectief naar grondigere energierenovatie van huurpanden. De sociale dakisolatie wordt uitgebreid met verhoogde premies voor spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas, waarbij de extra financiële tussenkomst versterkt wordt door de aangepaste ondersteuning en ontzorging van kwetsbare huurders.

Dit geslaagd verhaal van Leopoldsburg opent uiteraard ook perspectieven voor de rest van Vlaanderen.  Zo zijn er ondertussen ook al initiatieven genomen door bijvoorbeeld Kringwinkel Zuiderkempen en WEB om woningen van CDSCA te isoleren.

cdsca2

Plaats een reactie